• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ayrancı Köyü


   AYRANCI KÖYÜ İNTERNET SİTESİ
   Sayın hemşerilerim, Ayrancılılar, Ayrancıya gönül verenler ve Ayrancı ile her ne şekilde olursa olsun bir baglantısı olanlara sesleniyorum.  
   Ayrancı köyünü sevenler sevgili abilerim, kardeşlerim, bacılarım sitemizin 
fikir babası ve kurucusu 16 /07/ 2008 günü elim bir trafik kazasında kaybetmiş olduğumuz Şehit Polis Memuru Davut DOĞAN'dır
   



Köyümüzün ilk şehidi DAVUT DOĞAN'dır, (inşallah son olur ) ailesine, polis teşkilatına tüm ayrancılılara ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz. Allah rahmet eylesin diyoruz. Ruhun şad olsun, nur içinde yat Allah sevenlerine sabırlar versin.  




   
    Davut kardeşimiz ayrancı köyü sitesini kurunca, görsel olarak görüşemediğimiz hemşerilermizle hiç olmasa sanal ortamda görüşdük ve ayrancılılardan haberimiz oldu. 
     Bundan da anladığım kadarı ile en çok bizim gibi dışarıda olan ayrancılılar memnun oldu. En azından hasret gidermiş olduk.



 Arancı köyü ağustos ayı
 ------------------------------------------      

   Davut kardeşimiz adına yeni bir site kurduk onun adını yaşatacak ve 
her zaman onu  anarak bu siteyi sonsuza kadar yaşatmak istiyoruz. Ayrancı köyü ile ilgili resim belge, video veya her ne olursa olsun bize ulaştırın. Site sizlerin katkıları ile gelişeçek, büyücek ve köyümüze yakışır site olacak. Tüm tenkitlere, övgülere, eleştirilere açığız ve yanlışlarımızı  düzeletmeye hazırız.



 
Ayrancı köyü aralık ayı
---------------------------------------
       
   Sitemiz Ayrancı köyünü tanıtacak köyümüzde ki doğum, ölüm, düğün,
nişan ve her türlü haberi paylaşacağız. Köyümüz dışında olanların eskisi gibi diyolog kurmalarını sağlıyacagız. Hani şairin bir şiiri vardır ;
O KÖY BİZİM  KÖYÜMÜZ




            
                 ORDA BİR KÖY  VAR  UZAKTA

                     Orda bir köy var, uzakta 
                     O  köy bizim köyümüzdür. 
                     Gezmesek de, tozmasak da 
                     O  köy bizim köyümüzdür. 

                     Orda bir ev var, uzakta 
                     O  ev bizim evimizdir. 
                     Yatmasak da, kalkmasak da 
                     O  ev bizim evimizdir. 

                     Orda bir ses var, uzakta 
                     O  ses bizim sesimizdir. 
                     Duymasak da, tınmasak da 
                     O   ses bizim sesimizdir. 

                     Orda bir dağ var, uzakta 
                     O  dağ bizim dağımızdır. 
                     İnmesek de, çıkmasak da 
                     O  dağ bizim dağımızdır. 

                     Orda bir yol var, uzakta 
                     O yol bizim yolumuzdur. 
                     Dönmesek de, varmasak da 
                     O yol bizim yolumuzdur 

                            AHMET KUTSİ TECER

TARİHİ



   Köyün kuruluşu 1876 yılında Rusya'nın Karabağ bölgesi-Şirvan ilinden gelen Azeri Türklerinin yani dedelerimizin göç ederek yerleşmesiyle başlamıştır. Bu tarihte Osmanlı Devleti tarafından ülkenin çeşitli yerlerine yerleştirilmişlerdir. Çoğunlukla Kars-Iğdır bölgesi, Sivas, Amasya, Çorum illeridir.Amasya'da bilinen Azeri köyleri Ayrancı, Alabedir, Alakadı ve Uzunobadır. 1876 yılında başlayıp 1895 yılında tamamlanan savaşdan mağdur duruma düşen halk göç etmeye başlamıştır. Yalnız bu göçler normal gelir seviyesinde olan insanların yapacağı bir göç değilmiş, yalnızca varlıklı aileler göç edebilmiş. 




   Bu yüzden bizim dedelerimizde o zamanlar çok varlıklı ve belirli kimselermiş. Dedelerimiz 1915 yılında başlıyan ve Cumhuriyetin kuruluşuna kadar devam eden savaşlara katılarak Cumhuriyet Türkiyesinin kurulmasında canlarını feda etmişlerdir. Buğün onların sayesinde albayrağımız altında yaşamaktayız. Nur içinde yatın atalarımız, mekanınız cennet olsun.
   O zaman Osmanlı Devleti üyük mevkini dedelerimize köy yeri olarak vermişlerdir.




   O bölgede çok yılan olduğundan sonradan köyün yeri; şimdiki Ayrancı köyünün yeri olarak tahsis edilmiştir. Fakat çorak ve bataklık olan bu köyde dedelerimizin anlattığına göre birçok kardeşimizin bulaşıcı hastalıklar nedeniyle ölmeye başlaması üzerine, yüksek yerlere cıkmaya karar verilmiş. Şimdiki Kıranbaşalan ve Karakise köyüne çıkmışlar, belli bir süre burada hayvancılık yaparak yaşamışlardır. Daha sonra tarıma dayalı ekonomiye geçildiğinde Ayrancı köyüne geri inmişlerdir. Halen Kıranbaşalan  ve Karakise köyünde Ayrancı köyüne ait belirli bir yayla olduğu büyüklerimiz tarafından da bilinmektedir.




   Ayrancı köylüleri cok calışkan olduklarından geçen zaman içerisinde toprağı öyle işlediler ki bugün Ayrancı köyü Suluova'nın en verimli topraklarına sahip. Köyümüz küçük ama şirin, yeşili, bol meyve bahceleri, sebzesi ve zengin kültürü ile bence tam tatil köyü. Çeşitli vesilelerle Ankara'dan arkadaşlarımızdan ayrancı köyüne gidip gelenler tatil köyü olduğunu söylüyorlar. Köyümüz halkı teknolojiyi ve modern dünyayı yakından takip ettiğnden, halkımızın ufku geniştir. Köyümüzde ilkokul 1956 yılından beri var olduğundan köyümüz de kültür seviyesi yüksektir.



Kültür

   Köyümüzün en başta tarhana çorbası, haşhaşlı çöreği, ayranı, ketesi, keşkeği, hengeli, haşılı ve guymaği meşhurdur. Aazeriler ve tadanlar bu yemeklerin ne kadar özel olduğunu bilirler, buyrun sizlerde tadın....

Coğrafya

   Amasya köyümüzün doğusuna düşer, o istikamatten Küpeli köyü sonra Saluca köyüne çıkıp, Samsun- Amasya karayolunu takip ederek ilimiz Amasya'ya gidilir. Amasya köyümüze 22 kilometredir. Suluova ilçemiz köyümüzün kuzeyine düşer, kuzey istikameti takip ederek Ortayazı köyü ve Suluova şehir mezarlığının yanından geçerek Suluova'nın ilk yerleşim bölgesi olan eski adı ile Suluca yeni adıyla Bir Eylül mahlesine ve dolayısı ile ilçemiz Suluova'ya varılmış olur. İlçemiz köyümüze 5 kilometredir.

İklim

   Köyün iklimi, Karadeniz ikliminin etki alanı içerisindedir. Suluova'ya göre biraz çukurda kaldığı için kışları ılıman ve yağışlı yazları sıcak ve kurak iklim hüküm sürüyor.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 
2000312
1997343



Ekonomi 

   Köyün ekonomisi tarıma ve hayvancılğa dayalıdır. Azda olsa meyvecilik ve sebzecilik vardır. Tarımda soğan, pancar, buğday, arpa ve mısır en başta üretilen tarım ürünleridir. Özellikle soğan en önde gelenidir. Köyümüzde hem iklim bakımından hem de sulu arazisi olduğundan kalitesi yüksek soğan üretilir. Meyve olarak elma, kayısı, armut, şeftali ve diğerleri, hayvancılkta genelde büyük baş hayvan üretimi yapılır. Süt ve süt ürünlerinden de azda olsa geçimini sağlıyan köylümüz vardır.

Muhtarlık

   Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi içinköy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

      2019 - Bekir Taştemur
      2014 - Fehmi Çaycı 
      2009 - Fehmi Çaycı
          2004 - Fehmi Çaycı
      
1999 - Fehmi Çayçı
1994 - Enver Ayrancı
1989 - Enver Ayrancı
1984 - Rafet Karaca
1978 - Hilmi Ayrancı
1973 - İsmail Kavuncuoğlu
1968 - Veli Karaca
1963 - Zabit Yolcu
1953 - Bilal Taşdemir
1944 - Hasan Ayrancı
1930 - İsmail Doğan


Bayındırlık bilgileri

   Köyümüz Suluova ilçesinde merkez köy olduğundan dolayı 1978 yılında köy santrali ile telefona kavuşmuştur. Yıllar sonra teknoloji geliştikçe abone sistemine geçilmiştir. Şu anda her eve internet de sağlanabilmektedir. Köyümüz elektiriğe 1960 yılında köye kurulan dizel elektrik santrali ile kavuşmuştur.
            



   Köyümüzün içme suyu önceleri köydeki tulumbalardan sağlanıyordu. 1970'li yılların başında Suluova'da kurulan içme suyu birliğine üye olarak Akdağ'dan köyümüzle beraber 16 köye içme suyu sağlanmıştır. Sonra 1980'li yıllarda köyümüz o zaman ki adıyla Y.S.E olan kamu kuruluşu ile birlikte çalışarak Küpeli köyünün üstüne içme suyu deposu yapmıştır. Sonra köyümüz hanelerine içme suyu verilmiştir. Köyümüzün suyu Akdağ köyünden geldiği için kalitelidir. 
   Köyümüz kanalizasyonu 1990lı yıllarda döşenmiştir.
   Köyümüzün hem Amasya tarafı girişi hem Suluova tarafı girişi asfalt yoldur. Köyümüzün arazi yollarıda muntazamdır.
   Tarım sulama kanallarımız 1990'lı yılların sonunda DSİ tarafından ayaklı beton kanalet olarak döşenmiştir ve su kaybımız kanallar sayesinde en aza inmiştir.
    Köylümüz devlet kuruluşları tarafından köyümüze yapılan tüm yatırımlara sahip çıkarak en verimli şekilde kullanmaktadırlar.


   Ancak çoğumuzun mezun olduğu okulumuzun 
durumu içler acısı, ben şahsen üzülüyorum.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam78
Toplam Ziyaret542342
Hava Durumu
Saat
Takvim
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.652334.7912
Euro36.423936.5699