• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Dr. SERVET KARACA
drservetkaraca@hotmail.com
ANİ İŞİTME KAYBINA DİKKAT
01/05/2014

 

ANİ İŞİTME KAYBINA DİKKAT!!

 

Ani işitme kaybı tanım olarak 3 günden kısa süre içinde,birbirini takip eden 3 frekansta 30 dB’den fazla sinirsel tip işitme kaybı anlamına gelmektedir.

Kişilerde bir kulakta ani başlayan işitme kaybı şikayeti oluşur.Bu durum acilen tedavi edilmesi gereken bir durumdur.Hastaların öyküsünde genellikle yakın zamanda geçirilmiş bir üst solunum yolu enfeksiyonu öyküsü mevcuttur.

 

Ani İşitme Kaybı Nedenleri

 

Vasküler(Damarsal) Nedenler: Şeker hastalığı,hipertansiyon(yüksek tansiyon), hiperlipidemi(kolesterol ve kan yağ miktarının yüksek olması) vb hastalıklara sahip bireylerde vücudun hemen her damarında tıkanıklık oluşma riski mevcuttur.Kulak sinirini besleyen damarların tıkanması sonucu ani başlayan işitme kayıpları oluşabilir.Ayrıca kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde diyaliz sonrası akut dönemde geçici ama zamanla kalıcı işitme kayıpları ortaya çıkabilmektedir.Bunlar ani işitme kaybı sınıfına dahil olmayıp farklı yaklaşımlar gerektirmektedir.

 

Enfeksiyöz Nedenler: Yakın zamanda geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonları,menenjit,  kabakulak enfeksiyonu,kızamık,suçiçeği,zona hastalıkları ani işitme kaybına yol açabilen hastalıkların başında gelmektedir.Bu hastalıklara yol açan virüsler işitme sinirinde hasara neden olarak işitmenin kaybedilmesine neden olmaktadır.Ayrıca bu enfeksiyonlar sonrasında kişiler tat alma ve koku duyularını da kaybedebilirler.Bu nedenle bu enfeksiyonlar esnasında işitme,koku alma ve tat alma duyusunda kayıp hisseden kişilerin acil olarak bir Kulak Burun Boğaz hekimine mğracaat etmeleri gerekmektedir.

 

İdiyopatik Ani İşitme Kaybı: Ani işitme kaybının en sık görülen şeklidir.Doğrudan hiçbir sebep bulunamaz.Ama bu vakalarda çoğunlukla sebep yine virüsler olarak tespit edilmiştir.Yüksek doz steroid tedavisi gerektirmektedir.

 

Diğer Nedenler: İşitme siniri tümörleri,beyin tümörleri,travmalar neticesinde işitme sinirinin ezilmesi veya kopması veya iç kulağın hasar görmesi,B 12 vitamin eksikliği gibi nedenlerden dolayı da işitme kaybı yaşanmaktadır.

 

Tüm nedenler göz önünde bulundurulduğunda bu hastalar hastaneye yatırılarak sistemik çoklu tedavi almak durumundadırlar.Önerilen tedavi çouğu klinikte bazı farklılıklara rağmen hemen hemen aynıdır.Ancak asıl tedavi edici etkisi olduğu kanıtlanmış tek ilaç kortikosteroidlerdir.Bu hastalara ilaç tedavisi yanı sıra eğer mani olacak ek hastalığı yok ise hiperbarik(yüksek basınçlı) oksijen tedavisi tedavisi de verilmektedir,ancak tartışmalıdır.Her ne kadar tedavi ile işitmenin düzeleceği garantisi yoksa da erken tedavi ile iyileşme ihtimali oldukça yüksektir.

Herhangi bir kulağında aniden başlayan işitme kaybı hisseden herkesin acilen Kulak Burun Boğaz hekimine muayene olması işitmenin tekrar kazanılabilmesi açısından çok önemlidir.

Saygılarımla

 

NOT:Yazılarımda gecikme olduğu için tüm halkımızdan özür diliyor,dualarınızı bekliyorum.



4438 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KEPÇE KULAK ESTETİĞİ - 12/04/2019
Kulak kepçesinin doğumsal olarak gelişimi sırasında kıvrımlarının tam oluşmamasına halk arasında kepçe kulak diyoruz. Kepçe kulak operasyonuyla kulağın oluşmamış kıvrımlarını cerrahi teknikle yeniden oluşturuyoruz.
DIŞ KULAK YOLU İLTİHABI - 13/09/2012
DIŞ KULAK YOLU ÖZELLİKLE YAZ AYLARINDA ENFEKSİYONA AÇIKTIR... Dış kulak yolu özellikle yaz aylarında enfeksiyona açıktır.
BURUN KANAMSI - 23/04/2012
Dr. Servet KARACA İlk köşe yazısın yazdı bizim planlarımıza göre 14 mart tıp bayramında yazıyı yayınlayacaktık. İş yoğunluğundan aksama oldu tüm ziyaretcilerimizde özür dileriz. yavuz KAVUNCUOĞLU
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam165
Toplam Ziyaret540303
Hava Durumu
Saat
Takvim
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957