• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

HİCRİ YILBAŞINIZ MÜBAREK OLSUN.

Muharrem ayı ve hicri yılbaşı ne zaman, hangi güne denk geliyor? Hicri yılbaşı önemi ve duası


Hicri yılbaşı
2016 yılında 2 Ekim pazara denk geliyor. Muharrem ayı 2 Ekim’de başlıyor ve 31 Ekimde sona eriyor. Muharrem ayı hicri takvimin ilk ayı olmasının yanında Müslümanlar için de önemli aylardan biridir.  İçinde Kerbela Olayı’nın yaşandığı bu ay Müslümanlar için sevinç ve hüznün bir arada olduğu aydır.

 AŞURE GÜNÜ HANGİ GÜN

 Muharrem ayının 10. günü yani 11 Ekim 2016 Salı günü Aşure Günü’dür. Muharrem ayının 10. günü birçok olay meydana gelmiştir. Bunlardan en önemlisi ve acı vereni Kerbela Hadisesi’dir.

 AŞURE GÜNÜ NE YAPMAK GEREKİR?

 O gün, eve ufak-tefek erzak alınırsa, bir sene boyunca evde bereket olur.

En az 10 müslümana birer selâm veya bir müslümana 10 selâm verilir. Fakir-fukarâ sevindirilir.

O gün gusledenler, bir sene ufak-tefek hastalık görmezler.

10 defa şu duâ okunur: Sübhânallâhi mil’el mîzân. Ve müntehel-ılmi ve mebleğar-rızâ ve zinetel-arş

 Yine Aşûre gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rek’at namaz kılınır: Her rek’atte 1 Fâtiha-i şerîfe, 50 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra 100 defa:

“Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhın ve İbrâhîme ve Mûsâ ve Îsâ ve mâ beynehüm minen-nebiyyîne vel-mürselîn. Salevâtullâhi ve selâmühû aleyhim ecmaîn”

 Öğle ile ikindi arasında 4 rek’at namaz kılınır. Beher rek’atte 1 Fâtiha-i şerîfe, 50 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra:

70 İstiğfâr-ı şerîf,

70 Salevât-ı şerîfe,

70 defa:

“Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym” okunur.

Ümmet-i Muhammed (s.a.v.)’in hidâyeti ve halâsı için duâ edilir.

 HİCRİ YILBAŞI DUASI

 Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde buyurdu ki: “Bir kimse, Muharrem ayının ilk günü (yani hicrî yılbaşında), aşağıdaki duayı 3 defa okursa, Allah  o kimseyi, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belâlardan emin kılar.”

 Şeyh Şihâbüddin-i Sühreverdî’den menkûldür ki: “Her kim bu duayı aşure günü üç kere okursa ölümden de emin kılınır. Zira o sene ölümü mukadder olan kimseye, bu duayı bu veçhile okumak nasip olmaz.

Duanın yazılışı şöyledir.

“Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillahi Rabbil-âlemîn. Ves-salâtü ves-selâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme Entel-Ebediyyül-Kadîm. El-Hayyül-Kerîm. El-Hannânül-Mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün, es’elüke fîhel’ısmete mineş-şeytânir-racîm, vel-avne alâ hâzihin-nefsil-emmâreti bis-sûi vel-iştigâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn. Ve sallallahü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve Ehli beytihî ecmaîn.”

 Meali ise şöyledir:

 “Besmele”, “hamdele” ve “salvele”den sonra, “Ey Allah’ım! Sen Ebedî ve Kadîmsin [Kendinden evvel hiçbir varlık olmayan], varlığı, hayâtı devâmlı olan, kullarına keremi ziyâde, merhameti, ni’metler bağışlaması sonsuz, yalnız Sensin Allahım!

 İşte bu yeni yıldır ki, ben, bu yıl boyunca, huzûrundan kovulmuş şeytândan korumanı ve dâimâ kötülüğü emreden nefsime gâlip olmam için yardımını ve beni Sana yaklaştıran işlerle meşgûl olmamı Senden dilerim ey celâl ve ikrâm sâhibi Allahım. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle muâmele eyle. [Sonunda tekrâr salevât-ı şerîfe var].”

 “Nüzhetü’l-mecâlis” kitâbında [I, 156] bildirildiğine göre bir kimse böyle derse, şeytân: “Biz bu kişiden ümîdi kestik” der ve Allahü teâlâ ona, kendisini sene boyunca koruyacak iki melek görevlendirir.

 



MUHARREM AYININ İLK GÜNÜ HİCRİ YILBAŞI NASIL KARŞILANMALI?

 Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam, miladi 571’de 20 Nisana rastlayan, Rebiulevvel ayının on ikinci Pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların Şemsi yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının birinci günü de, hicri [kameri] yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların kameri yılbaşı gecesidir. Bu geceyi ihya etmeli ve saygı göstermeli. Saygı göstermek, günah işlememekle olur. Zilhiccenin son günü ve Muharremin birinci günü oruç tutan, o yılın tamamını oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Bir hadis-i şerifte, (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur) buyuruldu.

 MUHARREM AYINDA NE YAPMALI?

 Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10’uncu gün aşure pişirmek faziletli ibadetlerdendir.

Bu 10 günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10’uncu günleri oruç tutmalıdırlar.

 Peygamber Efendimiz 9’uncu günü seferde bulunuyorlardı. O bakımdan yalnız 10’uncu günü oruç tutmuşlar ve “sağ olursak gelecek sene 9’uncu günü de tutarız” buyurmuşlardır.

 Muharrem’in 9 ve 10’uncu geceleri birer tesbih namazı kılmalıdır. Yine 9 ve 10’uncu geceleri teheccüd vaktinde rıza-i ilâhî için 4 rekât namaz kılınır. Her rekâtta 50’şer İhlâs okunur.

 MUHARREM AYI FAZİLETLERİ NELERDİR?

Asr-ı saadet döneminde sahabeden biri Peygamberimiz’in (sas) yanına gelir ve “Ramazan’dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?” diye sorar. Peygamberimiz, “Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah’ın ayıdır. Bu ayın onuncu gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önceki bir senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum.” cevabını verir.

987 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi14
Bugün Toplam335
Toplam Ziyaret540473
Hava Durumu
Saat
Takvim
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957