HADİ BAŞKA KAPIYAErnemi soykırımı yasasını senatodan geçirerek Türkiye’nin tepkisini çeken Fransa’ya karşı diplomatik ambargo uygulamasının bir örneği de Çanakkale Savaşları’nı anma törenlerinde geldi. Fransa askeri ataşesi, her yıl aynı tarihte düzenli olarak gerçekleştirilen Başbakanlık’taki Çanakkale törenleri organizasyonu toplantısından kovuldu. Fransa’ya, “Çanakkale geçilmez”mesajı verilirken içine düştüğü duruma Fransız temsilcinin tepkisi, “Bu güçlü bir nota” şeklinde oldu.
ÖN HAZIRLIK TOPLANTISI Her yıl Gelibolu Yarımadası’nda düzenlenen Çanakkale Savaşları’nı anma törenlerinin bu yıl gerçekleştirilecek olan 97’ncisi, Başbakanlık koordinasyonunda yürütülüyor. Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Emek’in başkanlığındaki ilk toplantı; Genelkurmay, Dışişleri,Milli Eğitim, Kültür ve Turizm bakanlıkları ile TRT ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla yapıldı. Programa ilişkin kurumların önerilerinin değerlendirildiği ön hazırlık niteliğindeki toplantının ardından 2. toplantı Çanakkale Savaşı’na katılmış ülkelerin temsilcileriyle gerçekleştirildi. Gelibolu Milli Parkı’nda anıtları bulunan ülkelerin büyükelçi veya temsilen müsteşarları programa ilişkin teklif ve önerilerini iletmek üzere Başbakanlık’a davet edildi.
FRANSA ÇAĞRILMADI Başbakanlık’ta gerçekleştirilen toplantıya Avustralya, Yeni Zelanda, Bangladeş, Almanya, Hindistan, Kanada, İrlanda, Pakistan ve İngiltere’nin temsilcileri çağrılırken, her zamankinden farklı olarak bu yıl, Ermeni soykırımı krizi nedeniyle Fransa’dan kimse davet edilmedi. Davet olmamasına rağmen, her yıl toplantının rutin yapıldığını düşünen, kendilerinin de çağrılmış olabileceğini sanan Fransızlar, biri kadın diğeri erkek olmak üzere resmi üniformalı iki askeri yetkiliyi toplantıya gönderdi.
Toplantının başında, toplantıya başkanlık edecek Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Emek henüz katılmadan, Fransızların salonda yerlerini aldığı gören Başbakanlık bürokratları, “Sizi bu toplantıya çağırmadık. Lütfen ayrılın”mesajını iletti. Fransız askeri ataşesi, bürokratların bu çıkışı karşısında “Bu çok güçlü bir nota” diyerek toplantıyı terk etmek zorunda kaldı.
|